Výběr pracovní obuvi – článek do poradny

Co je pracovní obuv?

Podle definice normy se jedná o „obuv s ochrannými vlastnostmi, která není vystavena mechanickým rizikům (nárazu, stlačení) a která chrání uživatele v případě nehody před zraněním”. Na rozdíl od bezpečnostní obuvi nemá ochrannou špičku pro ochranu prstů u nohou, je určena například do gastro, wellness a zdravotnických provozů

Kdy máte na pracovní obuv nárok? 

Vzhledem k tomu, že každý zaměstnavatel je povinen zajistit svým zaměstnancům bezpečné pracovní prostředí, nárok na pracovní obuv vzniká tam, kde by hrozilo zranění nohou. Vždy záleží na konkrétní pozici a okolnostech, za nichž je práce vykonávána. I když byste ale třeba podle zákona nárok neměli, určitě doporučujeme si pracovní obuv do zaměstnání pořídit. Přece jen nohy má člověk jen jedny a v práci tráví velkou část dne. 

Co musí splňovat pracovní obuv? 

Pracovní obuv se rozděluje do několika tříd, takže vždy záleží, do jakého prostředí obuv vybíráte, ale obecně u pracovních bot do gastro, zdravotnických a wellness provozů doporučujeme, aby boty: 
  • byly pohodlné (i pro ty, kteří mají širší nohy), 
  • měly protiskluzovou podrážku
  • byly vyrobené z odolného materiálu,
  • byly certifikované,
  • snadno se udržovaly,
  • byly lehké
  • a líbily se vám.   
Ostatní vlastnosti (například antistatická podrážka, ochrana proti probodnutí) jsou dalšími plusy. Samozřejmě je také potřeba vybrat správnou velikost. U nás v marmitonu nabízíme možnost si boty vyzkoušet na prodejně v Brně nebo dáváme až 40 dnů na vrácení.  

Jaké značky pracovní obuvi u nás najdete a proč jsme se pro ně rozhodli? 

  • Americká značka Shoes For Crewsdlouhou tradici ve výrobě obuvi s vynikající protiskluzností. Jejich škála obuvi je od sportovních typů přes clogsy z EVA materiálu až po elegantní manažerskou obuv. 
  • Britská značka WearerTech byla dříve známá pod názvem Toffeln. V poslední kolekci začali spolupracovat s vědci na biomechanice chůze a k tomu přizpůsobili i její výrobu. Jsou známí hlavně obuví z EVA materiálu, ale mají i několik úžasných typů obuvi z umělé kůže nebo kanvasu.
  • Španělský výrobce Dian si dává obzvláště záležet na designu a pohodlnosti obuvi. Například zdravotnická obuv Pisa s lékařským vzorem patří u zákazníků k těm neoblíbenějším v našem sortimentu. V nabídce mají kromě lékařské obuvi i obuv pro kuchaře, číšníky nebo cukráře. V poslední době firma začala více používat vzdušný materiál z mikrovlákna pro svršek obuvi, což zvýšilo vzdušnost obuvi a udělalo radost těm, kteří mají problém s pocením noh.
  • Španělská firma Codeor se zaměřila na výrobu nešité obuvi. Svršek obuvi se přichytává k podrážce bez šití. Obuv je tím pádem dá se říct z jednoho kusu a je velmi odolná proti odtržení podrážky nebo jejímu poškození. Splňuje také podmínky protiskluznosti, vzdušnosti i elegance tvaru.
  • V sortimentu máme i českou firmu Santé, přičemž se zaměřujeme na prodej její obuvi s korkovou podrážkou a svrškem ze syntetické kůže. Oblíbená je zejména mezi lékaři a sestřičkami nebo v místech, kde zaměstnanec stojí celý den na nohou a potřebuje dobře tvarovanou stélku.

Porovnání levnější a dražší pracovní obuvi

Uvědomujeme si, že může být složitější se v široké nabídce značek vyznat, proto na závěr ještě přidáváme malé porovnání levnějších a dražších pracovních bot, které okomentuje majitel marmitonu Petr Budík. 

První obuv Zinc je základní typ obuvi, je vylisovaná z jednoho kusu s přezkou za patu. Má výbornou protiskluznost, dobře sedí na noze, nemá příliš dobré změkčení v patní části a v přední části je uzavřená proti vniknutí tekutiny. Obuv bych doporučil začínajícímu kuchaři, protože je bezpečná a za dobrou cenu. Nevýhodou je, že se v ní trochu potí noha, ale to je cena za bezpečnost před horkou tekutinou.
Druhá obuv Invigorate je kvalitou o třídu výše. Má změkčení v patní části, vyjímatelnou vložku, výbornou protiskluznost a větrací otvory z obou stran. Výrobce ji zaměřil především na lékaře a zdravotníky, ale mohou ji používat i kuchaři, cukráři, v černé nebo barevné variantě je oblíbená také u číšníků a servírek.